Acest fenomen numit Coaching poate lua multe definiții, forme și roluri în viețile noastre.

Coaching-ul este o călătorie de autodescoperire atât pentru Coachee, cât și pentru Coach. Presupune crearea unei legături între cele două persoane (Coachee și Coach), legătură numită, în teorie, Raport.

Această legătură, dacă ne decidem să trecem ușor și discret peste partea teoretică, se face pe mai multe niveluri, şi anume: nivelul mental, nivelul fizic, nivelul sufletului, nivelul spiritului iar lista ar putea continua.

Parcurgem această călătorie ca o echipă în care există o conexiune profundă, mergând braț la braț și umăr la umăr pentru a ajunge la acea destinație pe care tu ți-o dorești și de care ai nevoie la un moment dat în viață. Această călătorie începe prin stabilirea obiectivului pe care pe care ți-l dorești sau pe care ai nevoie să îl atingi într-un termen lung, mediu sau scurt.

Prin pași mici, dar siguri, te voi provoca și inspira să te apropii din ce în ce mai mult de obiectivul tău, până îl atingi.

Coaching-ul este în același timp și un proces creativ care oferă flexibilitate din multe puncte de vedere. Pe parcursul acestui drum către excelenţă, vor exista și obiective intermediare și, pentru că acest proces implică evoluția ta și dezvoltarea pe toate planurile, obiectivul setat la început se poate schimba la un moment dat.

Conștientizările pe care le vei avea reprezintă una dintre confirmările că această călătorie este în direcția bună, că există asumare din partea ta și că te apropii cu pași mici și fermi de obiectiv.

Prin comunicare autentică, se va creea contextul în care responsabilitatea asupra călătoriei și deciziilor pe care le vei lua pe parcurs este asumată. Rolul meu este de a te asculta activ, de a fi curioasă asupra a ceea ce ai de spus, de a fi autentică și prezentă în acest parteneriat numit proces de coaching.

Coaching-ul este un dialog între Coachee și Coach, dar, la fel de important, este un dialog activ, autentic și responsabil și între Coachee și Sine. Procesul de coaching începe din momentul în care te-ai decis să afli mai mult despre ce înseamnă coaching-ul și să aduci în viața ta această minunată resursă de dezvoltare personală.

Comunicarea este esențială, deoarece soluția este întotdeauna la tine, iar eu sunt cea care, printr-o abordare non-directivă, te îndrum, ghidez și încurajez să îți explorezi potențialul și să te descoperi prin introspecție.

Una dintre resursele importante pe care le deții este trecutul. Dacă în terapie, trecutul este în prim plan, în coaching trecutul este folosit ca o resursă foarte valoroasă pe care, sub îndrumarea mea, o poți accesa pentru a găsi soluții sau a înțelege contextul în care te afli la acel moment.

Coaching-ul folosește tehnici adaptate tipologiei clientului, contextului și obiectivului setat de către client. În același timp, una dintre cele mai importante tehnici pe care un coach profesionist le poate folosi este intuiția.

Coaching-ul se bazează pe întrebările care îți sunt adresate. Prin intermediul acestor întrebări, îți vei debloca anumite resurse care te vor ajuta să ai acele conștientizări despre care menționam mai sus. Există seturi întregi de întrebări recomandate însă, pe lângă acele întrebări, din punctul meu de vedere, intuiția este esențială.

Poți decide să începi o călătorie alături de un Coach atunci când:

★ Dorești clariticarea opțiunilor pe care le ai în prezent, a obstacolelor, a oportunităților;

★ Ți-ai propus să faci o schimbare în viață și simți nevoie de îndrumare pentru a-ți da seama ce îți dorești de fapt;

★ Ai nevoie de un plan pentru schimbarea pe care dorești să o faci în viața ta;

★ Dorești să îți crești nivelul de motivație;

★ Ai nevoie de cineva care să te mențină prezent și concentrat pe parcursul călătoriei tale (oricare ar fi aceasta);

★ Îți dorești să te dezvolți personal;

Pentru ca această călătorie să fie plăcută și să aibă succes este nevoie să îți dorești. Este chiar atât de simplu!

Premisele coaching-ului (să ne conectăm autentic cu cei din jurul nostru, să fim prezenți atunci când comunicăm cu cei din jurul nostru, să îi ascultăm și să nu judecăm) reprezintă busolele pe care îmi doresc să le folosim cât mai mulți dintre noi în semn de respect pentru tot ce ne înconjoară.

În încheiere, pentru mine coaching-ul reprezintă o etapă naturală din viața unei persoane care știe ce își dorește, care este decisă să se dezvolte, să își depășească limitele și care crede în propriile puteri.

Dacă ceea ce ai citit ți se pare interesant și simți că rezonăm, te poți programa pentru o sesiune introductivă folosind calendarul de mai jos.